søndag 28. oktober 2012

Litt innetrening (film)

Tok en liten treningsøkt på kjøkkenet her en kveld. Filmet litt, morsomt å se hvordan det ser ut.
Vi trente på litt forskjellige rallylydighetsøvelser. Hovedsakelig fotgåing, sitt foran og utgangsstilling med inngang fra både høyre og venstre, og sitt/dekk i utgangsstilling.Vi har litt dobbelkommandoer(både stemmekommando og håndsignal) men det er ikke så farlig, for det er lov i rallylydighet. Det er egentlig litt trangt på kjøkkenet til å trene på dette, men ute er det masse snø og stua er sperret av pga oppussing.(Skal foresten ha en bedre kameravinkel neste gang, vi forsvinner ut et par ganger ;p)

Det er mye å fikse på enda, men til at vi aldri egentlig har trent hverken systematisk eller målretta synes jeg han er flink, treningsgleden er det i hvert fall ingenting å si på :)  Possisjonen hans i fvf er jeg stort sett veldig fornøyd med. Og sittene når vi stopper. Synes også han skifter posisjoner mellom sitt og dekk fint. Vi må rette opp skjeve sitter både foran og i utgangsstilling, trene mer på stramme venstresvinger uten at han setter seg, og generelt kvalitetssikre kommandoene bedre. Det hender han blander litt. Og så dekk selvfølgelig.



Da vi startet på kurs i høst oppdaget jeg at dekk tydeligvis har blitt kjempevanskelig. Merkelig, han kunne det før, både inne og ute, men nå var det blitt nesten helt umulig. Tror ikke det har med ekkelt underlag å gjøre heller, for han er ikke vanligvis pinglete på sånt. Fjollegutten. Jaja, vi startet på nytt :) Fant fram klikkeren og belønnet masse frivillig dekk. Fokuserte mest på å gjøre det morsomt, dekk skulle bli superkult. Hvor og hvordan han dekket var ikke så farlig, bare han dekket. Så la jeg på kommando, det gikk greit, han "kan" den jo fra før. So far so good. Nå kan han det ganske bra innendørs. Ute eller i ridehuset hvor vi er på kurs er fortsatt vanskelig, men det går framover der også. Der har vi kommet så langt at han legger seg på kommando. Han ligger kun akkurat så lenge at jeg rekker å klikke, men det er da framskritt. Tidligere var det absolutt helt fullstendig uaktuelt å legge seg ned der, hehe. Rare bikkja.

Etter hvert har jeg også begynt med dekk og bli (eller "vent" som er kommandoen vi bruker) mens jeg går litt fram og tilbake og rundt ham. Det går også stort sett bra. På filmen har han litt høye albuer i starten, men det pleier ikke å være et problem. Innendørs i hvert fall :p Nå er det "bare" å få han sikrere på både dekkommandoen i seg selv, og dekk og bli, og ikke minst generalisere slik at han kan utføre det andre steder enn inne. Han er uansett veldig moro å trene med for tida :)

fredag 26. oktober 2012

Stafylokokker..

Denne sommeren og høsten har vært kjip for huden og pelsen til Pax. Vi har vært mange turer til dyrlegen. Skal ta det hele fra begynnelsen for å få litt oversikt.

Det startet med en hudinfeksjon i juni. Jeg kjente igjen symptomene fra infeksjonen han hadde som valp, og Pax ble satt på en antibiotikakur. Han fikk også kortison ettersom han klødde ganske kraftig. Etter en mnd ble han erklært frisk av infeksjonen, men han hadde samtidig fått endel røde utslag og små kuler i huden. Dyrlegen sa det mest sannsynlig var en kontaktallergisk reaksjon mot "et eller annet ukjent", urelatert til innfeksjonen han hadde hatt, og skrev ut en hydrokortisonsalve jeg skulle smøre på utslagene. Den fungerte godt og utslagene ble så godt som borte.

Så kom vi til starten av september. Pax fikk plutselig vabler/små hevelser over nesten hele kroppen, røytet, og var i tillegg litt slapp. Vi dro selvsagt til dyrlegen igjen. Hun konstaterte en akutt allergisk reaksjon og skrev ut kortison. Reaksjonen gikk tilbake og Pax ble seg selv.

Røytingen fortsatte imidlertid og ble stadig sterkere. Jeg trodde det var høstrøytinga og avventet. Etter hvert begynte han også å flasse noe helt ekstremt, og fikk pelsløse flekker på ryggen. Vi tok turen til dyrlegen igjen. Det viste seg at han hadde fått pelsmidd. Vi behandlet for det, og i tillegg fikk han en sprøyte med B12 - vitaminer. Røytingen stoppet fort og han flasset mindre.

Men flassingen ville ikke gi seg helt. Han fortsatte å flasse og fikk stadig flere små hevelser/kuler med pelsløse flekker på ryggen, sidene, nedover skuldrene og lårene. Vi var tilbake en gang i uka for ny B12 - sprøyte, hud og pels ble bedre men ikke bra, og etter to uker bestemte vi oss for å ta allergiprøve. Den ble tatt 16. oktober. Etter ei uke fikk vi svaret.


Dette er ryggen hans. Bildet er tatt framover, "mot" pelsretningen.
Jeg har ringet rundt noen av de pelsløse flekkene.
Den grå huden vises gjennom pelsen. Han har slike over hele ryggen og oppover nakken.
De hvite prikkene er flass.
Pax er ikke allergisk mot noe, men han har store mengder antistoffer mot stafylokokker i blodet. Det vil si at han har en kraftig og gjenstridig stafylokokkinfeksjon i huden.
Det er jo selvsagt kjipt, men i det minste vet vi nå hva det er som feiler han og kan starte effektiv behandling. Og så er det jo flott at han ikke har noen allergier og ellers er helt sunn og frisk :) Vi sjekket nemlig også lever- og nyreverdier samt stoffskiftet, og alt er helt normalt.

Det som er litt snodig er at denne gangen er symptomene anderledes enn de to forrige hudinfeksjonene han har hatt. Til tross for at de også var forårsaket av stafylokokker. Denne gangen røyter han ikke og klør minimalt. De andre gangene røytet han masse og klødde ganske kraftig. De andre gangene var utslagene konsentrert under magen, i "armhulene", i lysken og på innsiden av lårene. Denne gangen er det mest på ryggen, skuldrene og utsiden av lårene. Det er det som gjorde at vi ikke trodde det var hudinfeksjon denne gangen, symptomene var så forskjellige.

Litt vanskelig å se, men her har jeg ringet rundt et område med små kuler i huden.
Ser ut som en allergisk reaksjon ikke sant? Men det er visst ikke det likevel.

Her vises de pelsløse flekkene han har fått nedover lårene. jeg har ringet rundt en av dem.
 Jeg tenker at kanskje har de "filletingene" han har hatt i sommer svekket immunforsvaret hans såpass at denne ekstra seige staf.infeksjonen fikk fotfeste. Antibiotika og kortison kan jo slå ut immunforsvaret ganske grundig. Tilfeldigheter og uflaks rett og slett. En serie uheldige omstendigheter. Uansett, nå skal den vekk! Pax blir nå satt på antibiotika i minst 4 uker. Mest sannsynlig vil han måtte få det 6-8 uker. Det er lenge(!) og jeg liker det ikke. Men må vi så må vi. Jeg skal i hvert fall sørge for å gi han probiotika for å kompensere, og i tillegg får han c-vitaminer og hvitløk for å booste immunforsvaret. Nå skal gullgutten min bli frisk!

Han er heldigvis like glad og energisk som alltid. Spiser og drikker som normalt, liker å trene og gå tur. Så formen er det ikke noe å si på :)

Nærbilde av en av flekkene på motsatt lår

Fortsatt vakreste pinschergutten i verden

lørdag 13. oktober 2012

Kurs

Jeg klarte ikke velge hvilket kurs jeg skulle melde oss på i høst. Dermed meldte jeg oss på to. Et rallylydighetskurs og et grunnferdighetskurs. Begge kursene holdes av Sportshunder.
Rallylydighet vet jeg vi liker for vi gikk et kurs tidligere i år som sluttet i starten av mars. Kurset er for alle nivåer, det tilpasses til hvor mye hver ekvipasje kan fra før. De fleste er helt ferske eller har, som oss, prøvd litt fra før. Grunnferdighetskurset valgte jeg for å få et innblikk i mer lp-aktig lydighetstrening og fordi grunnferdigheter er jo alltid praktisk å ha.

Så langt har vi hatt to kvelder med rally og en kveld med grunnferdigheter. Grunnferdighetskurset er annenhver uke slik at vi skal ha bedre tid til å trene mellom kurskveldene. Passer meg i grunnen veldig bra siden vi går to kurs samtidig. 

På torsdag var andre kvelden med rally. Pax har nå blitt nesten 2 1/2 år gammel og jeg merker stor forskjell fra forrige rallykurs. Han har blitt voksen! Han kan holde konsentrasjonen mye lengre, og velger selv å holde fokus på meg og ikke på alt mulig annet. For det meste i hvert fall. Et par snuseanfall ble det, men det er "greit" og likevel en enorm forskjell fra forrige kurs. Da var jeg heldig om jeg fikk 10 sekunders oppmerksomhet av gangen, og jeg måtte belønne veldig hyppig.



Nå fikk jeg beskjed av innstruktørene at han var så fokusert at jeg kan begynne å trappe ned belønning underveis, og heller belønne mer på slutten slik at han øker forventningen til belønningen jo lengre han må jobbe for den. En av instruktørene var vikar i kveld og hadde ikke sett oss før. Hun utbrøt "jeg kan ikke forstå at denne hunden har vært ufokusert!" Det var jo ekstra gøy å høre når nettopp konsentrasjon og fokus har vært hovedproblemet tidligere. Det er også tydelig at Pax synes det er morsomt å jobbe. Han logrer hele tiden, og hopper og spretter av glede innimellom. Gledeshopp er lov, hehe. 

Denne kvelden gikk vi rekker på tre og tre skilt/øvelser. Vi var seks deltagere på kurset denne gangen (to var borte pga høstferie) og vi var delt i to grupper som hadde hundene ute annen hver gang.Vi har jo gått et kurs før så de fleste øvelsene denne kvelden kunne vi. Dekk må vi derimot øve mer på. Det ble hjemmeleksa vår til neste gang. Pax legger seg kjapt, men spretter opp igjen like kjapt. Noen ganger har han heller ikke albuene ordentlig nede i bakken. Så til neste gang skal han bli flinkere til å legge seg helt ned, og bli liggende i minst 5 sekunder.

På slutten av kvelden skulle vi gå en rekke på seks skilt/øvelser. Pax var egentlig blitt litt sliten og jeg hadde tenkt å avslutte. Men jeg bestemte meg for å prøve likevel. I det vi kom til skillt nr to ble en liten terrier sluppet helt bort til oss ved et uhell slik at den sperret veien for oss. Den ville fryktelig gjerne hilse/leke med Pax. Jeg tenkte at nå var det kjørt og Pax kom til å koble ut og prøve å leke med den andre hunden. Men han overasket meg stort med å overse terrieren og holde fot med kontakt hele tiden, slik at vi bare kunne snu og starte på nytt. Vi fullførte rekka uten problemer. Flinke gutten!



En annen forskjell fra sist er at han vil leke med meg. Det hadde han ikke tid til sist. Nå syntes han drakamp var kjempegøy. Godbiter er fortsatt en sikrere belønning, så vi må jobbe mer med lek, men bare det at han vil leke er jo flott.

Det er så moro å gå kurs med en hund som har blitt voksen og ikke er unghund lengre! Gleder meg til resten av kurset, og til vi kommer ordentlig i gang med grunnferdighetskurset. Det andre kurset er jo litt mer lp- aktig og litt mer "pirk" enn rally. Blir spennende å se hva Pax synes om det :)