fredag 26. oktober 2012

Stafylokokker..

Denne sommeren og høsten har vært kjip for huden og pelsen til Pax. Vi har vært mange turer til dyrlegen. Skal ta det hele fra begynnelsen for å få litt oversikt.

Det startet med en hudinfeksjon i juni. Jeg kjente igjen symptomene fra infeksjonen han hadde som valp, og Pax ble satt på en antibiotikakur. Han fikk også kortison ettersom han klødde ganske kraftig. Etter en mnd ble han erklært frisk av infeksjonen, men han hadde samtidig fått endel røde utslag og små kuler i huden. Dyrlegen sa det mest sannsynlig var en kontaktallergisk reaksjon mot "et eller annet ukjent", urelatert til innfeksjonen han hadde hatt, og skrev ut en hydrokortisonsalve jeg skulle smøre på utslagene. Den fungerte godt og utslagene ble så godt som borte.

Så kom vi til starten av september. Pax fikk plutselig vabler/små hevelser over nesten hele kroppen, røytet, og var i tillegg litt slapp. Vi dro selvsagt til dyrlegen igjen. Hun konstaterte en akutt allergisk reaksjon og skrev ut kortison. Reaksjonen gikk tilbake og Pax ble seg selv.

Røytingen fortsatte imidlertid og ble stadig sterkere. Jeg trodde det var høstrøytinga og avventet. Etter hvert begynte han også å flasse noe helt ekstremt, og fikk pelsløse flekker på ryggen. Vi tok turen til dyrlegen igjen. Det viste seg at han hadde fått pelsmidd. Vi behandlet for det, og i tillegg fikk han en sprøyte med B12 - vitaminer. Røytingen stoppet fort og han flasset mindre.

Men flassingen ville ikke gi seg helt. Han fortsatte å flasse og fikk stadig flere små hevelser/kuler med pelsløse flekker på ryggen, sidene, nedover skuldrene og lårene. Vi var tilbake en gang i uka for ny B12 - sprøyte, hud og pels ble bedre men ikke bra, og etter to uker bestemte vi oss for å ta allergiprøve. Den ble tatt 16. oktober. Etter ei uke fikk vi svaret.


Dette er ryggen hans. Bildet er tatt framover, "mot" pelsretningen.
Jeg har ringet rundt noen av de pelsløse flekkene.
Den grå huden vises gjennom pelsen. Han har slike over hele ryggen og oppover nakken.
De hvite prikkene er flass.
Pax er ikke allergisk mot noe, men han har store mengder antistoffer mot stafylokokker i blodet. Det vil si at han har en kraftig og gjenstridig stafylokokkinfeksjon i huden.
Det er jo selvsagt kjipt, men i det minste vet vi nå hva det er som feiler han og kan starte effektiv behandling. Og så er det jo flott at han ikke har noen allergier og ellers er helt sunn og frisk :) Vi sjekket nemlig også lever- og nyreverdier samt stoffskiftet, og alt er helt normalt.

Det som er litt snodig er at denne gangen er symptomene anderledes enn de to forrige hudinfeksjonene han har hatt. Til tross for at de også var forårsaket av stafylokokker. Denne gangen røyter han ikke og klør minimalt. De andre gangene røytet han masse og klødde ganske kraftig. De andre gangene var utslagene konsentrert under magen, i "armhulene", i lysken og på innsiden av lårene. Denne gangen er det mest på ryggen, skuldrene og utsiden av lårene. Det er det som gjorde at vi ikke trodde det var hudinfeksjon denne gangen, symptomene var så forskjellige.

Litt vanskelig å se, men her har jeg ringet rundt et område med små kuler i huden.
Ser ut som en allergisk reaksjon ikke sant? Men det er visst ikke det likevel.

Her vises de pelsløse flekkene han har fått nedover lårene. jeg har ringet rundt en av dem.
 Jeg tenker at kanskje har de "filletingene" han har hatt i sommer svekket immunforsvaret hans såpass at denne ekstra seige staf.infeksjonen fikk fotfeste. Antibiotika og kortison kan jo slå ut immunforsvaret ganske grundig. Tilfeldigheter og uflaks rett og slett. En serie uheldige omstendigheter. Uansett, nå skal den vekk! Pax blir nå satt på antibiotika i minst 4 uker. Mest sannsynlig vil han måtte få det 6-8 uker. Det er lenge(!) og jeg liker det ikke. Men må vi så må vi. Jeg skal i hvert fall sørge for å gi han probiotika for å kompensere, og i tillegg får han c-vitaminer og hvitløk for å booste immunforsvaret. Nå skal gullgutten min bli frisk!

Han er heldigvis like glad og energisk som alltid. Spiser og drikker som normalt, liker å trene og gå tur. Så formen er det ikke noe å si på :)

Nærbilde av en av flekkene på motsatt lår

Fortsatt vakreste pinschergutten i verden

3 kommentarer:

  1. Åi, så ekkelt! Det har jeg faktisk aldri hørt om før...! Asså at stafylokokker kan være grunnen for sånne hudproblemer på hund! Det var jammen bra dere fant ut av det, hvordan går det nå?!

    SvarSlett
  2. Ja, skikkelig ekkelt. Det er visst ikke så uvanlig, men det er mer vanlig på enkelte raser. Schafer blant andre er visst spesielt utsatt. Men hos dem er det sannsynligvis arvelig, det er det ikke noe som tyder på at det er hos pinscheren. Alle hunder har jo stafylokokker i huden, men som regel holdes bakteriene i balanse av immunsforsvaret. Pax har mest sannsynlig vært uheldig i fobindelse med behandlingen av filletingene tidligere i vår/sommer.

    Nå er han mye bedre heldigvis :) Antibiotikaen fungerer godt, og han har fått igjen det meste av pelsen. Han har gått på antibiotika i 6 uker snart, og vi skal på kontroll om et par dager for å se om det er nok eller vi skal fortsette et par uker til.

    Oida, noen putta visst på meg en femmer ;)

    SvarSlett
  3. Oi, har ikke fått med meg dette før nå jeg, det så ikke noe godt ut! Godt dere fant ut av hva det var og at han er på bedringens vei :)

    SvarSlett